2016. június 29., szerda

Végig kell csinálni


Szívbetegségemmel együtt kell élnem. Majd' egy negyedszázada hivatalosan is kimondták, de tudom, hogy már előzőleg is az lehettem, csak nem mentem orvoshoz.
Akkor viszont, egy húsvét másnapján olyan heves fájdalom tört rám a szívem tájékán, hogy majd a földre rogytam. Mázsás nyomást, mindent megsemmisítő izzó fájdalmat éreztem, mely felsugárzott a nyakamba, egészen a torkomig, és lefelé, a vállamon. Ezzel egyidőben, bár amúgy nem volt melegem, de elöntött a nyirkos veríték, és meglehetősen nehezen jutottam levegőhöz. Nagyon megijedtem: még két kisgyereket fel kell nevelnem -- ez volt minden gondolatom; ezért is nem mindegy, hogy mi lesz velem. Ráadásul albérletben...
Ehhez képest eltelt majdnem öt év, mire rászántam magam az orvoshoz menésre.
Ugyanis mikor ez a trauma elmúlt, megkönnyebbedtem, mintha igaz sem lett volna. Az élet folyt tovább, megállás nélkül. Dolgoztam munkahelyen és otthon, háztartást vezettem, két gyereket láttam el és tanultam velük minden este átnézés és kikérdezés szintjén, szülői értekezletekre jártam, mindezt hivatalos kilencórás munkahelyen, megkoronázva háromórás tömegközlekedéssel. És nyilván, ahogy teltek a napok, úgy ment szinte feledésbe az egész "szívügynek" a jelentősége.
Csakhogy időnként kaptam az újabb és újabb figyelmeztetéseket. Hol ugyanilyet, hol enyhébbet, hol még rosszabbat. Mellé kaptam olyanokat is, ami nem járt ekkora fájdalommal, csak épp... mondjuk, egy szívverés mintha kimaradt volna, s mire kapkodtam volna a levegőért, akkor egyszerre csak gyorsan bepótolta... ami semmivel sem volt kellemesebb... Nagyon elgyengített.
Arra emlékeztem, hogy gyerekkorom óta elhangzott minden belgyógyászati vizsgálatkor, hogy a gyereknek tachycardiája van. Akármilyen nyugalmi állapotban is szapora szívverést diagnosztizáltak nálam. Sőt, gyerekkori magas vérnyomásom is volt. Hogy ezt akkor miért nem forszírozták tovább, nem tudom; ahogy emlékszem, kaptam valami enyhe szívnyugtatót egy időre, aztán el lett felejtve.
Visszatérve a történetre, a legijesztőbb az volt, amikor álmomból erre a hirtelen, rémisztő fájdalomra ébredtem: először azt hittem, álmodom, és ez nem is igaz. De sajnos, a levegőkapkodásom, karzsibbadásom, mellkasi tonnás nyomásom nem hagyta, hogy álomban éljem ezt túl.
Így hát legközelebb orvosi időpontban összeszedtem magam és elmentem a háziorvoshoz, akinél kaptam néhány gyógyszert és beutalót a kardiológiára. A kardiológiára pedig másfél hónapra időpontot, amit jó sok, telefonfülke-beli ácsorgás után kaptam végre meg, nem lévén az idő tájt nemhogy mobil, de a vezetékes telefonra is évtizedeket kellett várni...
Nem igazán voltam ezzel táppénzen, muszáj volt dolgoznom.
A kardiológián majdnem megint rosszul lettem, mire bekerültem, mert szerintem az ilyen időpont, mint 11 óra 12 perc, tök felesleges, ha az ember úgyis csak egy bő óra múlva kerül be. Sok beszélgetés, sok kérdés, sok válasz, sok lecseszés. Ismétlődő sorrendben. Kicsit már megszégyenülve működtem ugyan közre, és alig vártam a vizsgálat végét.
Még UH-n és terheléses EKG-n is részt vettem. Ez utóbbin fel sem tűnt az elején, hogy ez rossz lenne, hiszen mindig imádtam biciklizni, és észre sem vettem eleinte, hogy fokozatosan nehezítik a tekerési lehetőségeimet, hajtottam, mint állat. Szerintem könnyedén.
Aztán egyszerre csak leszédültem a bicikliről; arra emlékszem, hogy az öltözőben végigfektettek egy padon és istápolgattak, míg fel nem tudtam öltözni.
Ezek után kint kellett várakozni, míg újból be nem hívnak a diagnosztizáláshoz. Ez jó sok idő volt, és én rohadtul le voltam valahogy gyengülve. Mondom magamban: tényleg én lettem rosszul egy kis nyamvadt biciklizés közben? Mikor azzal jártam dolgozni régebben évekig, vagy többször lebicikliztünk barátokkal 15-20 km-eket kirándulni, Vekeri-tóhoz, Keletire, Erdőspusztákra... utána ugyanennyiket vissza... hát ez nem lehet! Persze később felfogtam, hogy ez terheléses volt.
Az orvos modora érdekes módon teljesen megváltozott, mikor végre behívtak. Már nem szidott állandóan (a szidás tárgya az volt, miért nem mentem hamarabb; miért nem volt még laborleletem; miért vagyok két gyerek egyedülálló anyjaként ilyen felelőtlen, azoknak a gyerekeknek fel kell nőniük stb. -- holott mindezt én is jól tudtam, csak ő nem tudta, hogy pont ezek miatt milyen nehéz nekem munkahelyről hiányoznom, és mennyit kell dolgoznom hétvégeken és a napi melón felül éjszakákon is, hogy valahogy fenntarthassuk magunkat; laborleletem meg egyszerűen azért nem volt, mert nem küldött senki. Én, magamtól honnan tudtam volna?).
Elmondta, hogy a terheléses alatt nagyon gyorsan egekbe szökött a vérnyomásom és a szívverésem, pulzusom; akkor meg sem mondta, mennyire, nehogy felidegesítsem magam.
És hogy bizony szívkoszorúér-szűkületet (angina pectoris) mondhatok magaménak, és hátsófali... valamilyen kamrai ritmuszavarok is vannak. Szívelégtelenség, némi nagyobbodás is. Mivel most rosszul vagyok, tovább nem vizsgálnak, de egy laborbeutalót ad, és az eredménnyel úgyis vissza kell jönni, szóval akkor majd rám tesznek egy 24 órás EKG-mérő műszert is; az egy nyakba akasztható kütyü, mellyel járóbetegeken végezhető folyamatos megfigyelés.
Legalább 7-féle gyógyszerjavaslatot tett a lapomon.
Aztán megnyugtatott, hogy "á, különben meg tessék megnyugodni, ezzel akár 25 évet is elélhet még!" Ennek mostanában van 22-23 éve, nemrég tudatosult.
Megnyugodtam: addig felnevelem a gyerekeimet.
De tessék vigyázni, folytatta: kerüljem a stresszt, a traumákat, a sokkokat (úristen, ezeket hogy lehet kerülni?); ez az első lépés.
Aztán másodikként: kerüljem a hőséget (ez is nagyon egyszerű, valóban; mikor vannak akár hónapos időszakok is, amikor a lakásban is alapból 34 fok van még éjszaka is, és nekünk nem telik klímára, akármennyit dolgozom még hétvégeken is!), nem beszélve a napi tömegközlekedésről, ami időben, távban sem kevés, pláne, ha már reggel 30 fokon felül vagyunk; munkahelyen volt, hogy 39 fokot mértünk a teremben... 
Harmadik: kerüljem a terhelést. Ha lehet, ne cipekedjek két kilónál több cuccal.
Negyedik: ne lépcsőzzek, de ha már mindenképpen muszáj, terhelés nélkül, lassan, pár fokonként megállva.
Könyörgöm: a hetediken lakom. Van úgy, hogy hetente többször elromlik a lift, nincs autóm, tömegközlekedem, ergo egyértelműen gyalogos a bevásárlásom és annak hazacipelése is. Valahogy fel kell hozni akkor is, ha nem jó a lift!
Direkt tutira nem lépcsőzöm, mert már 4-5 lépcsőfok után is ki akar ugrani a szívem a torkomon. Ennek ellenére mai napig rákényszerülök, ha a helyzet úgy kívánja. A lassúságot betartom, ha akarom, ha nem, mivelhogy máshogy nem megy: volt, hogy 40 perc alatt másztam fel...
Azt mondta az orvos zárásként, hogy ha ráadásul ezek a rizikófaktorok összeállnak -- pl. ideges, stresszes állapotban, kánikulában, 10 kilónyi cuccal megpróbálok felmászni a hetedikre --, akkor ne csodálkozzak. Ő ezeket el kellett, hogy mondja, hogy tudjam, melyek azok az alapvető szíves szabályok, melyeket ha nem tartok be, ráadásul összeadódnak, magam alatt vágom a fát...
De megnyugtatott, hogy külön-külön is érvényes lehet a favágás!
Tehát, ha biztosra akarok menni sikeres fakivágás érdekében, elegendő összehozni az összes rizikófaktort...


Megj.: A Barátok Verslista Szólások/közmondások 9.  2016.. belső pályázatára íródott.
A szólás, melyre a vers született: "Maga alatt vágja a fát".
A kisprózával megnyertem ezt a belső pályázatot.

2016. június 28., kedd

Ervinnek


Itt még bíztál, hogy a rossz semmissé tehető...
fehér liliomok álmából mély hittel lépsz elő.
Már nem tudhatom, hogy ez a nyár számodra
milyen most... és mennyire elviselhető?

Azt hiszed, nem gondol rád senki, pedig hidd el,
sűrűn könnyben ázik sok szem, s az emlékekkel
a liliomok lettek áldva... mindig így gondolok rád,
s tudom, én is így tennék... magamban... békében a csenddel.



2016. június 27., hétfő

Elég legyen


Förtelmes hallgatni ezt a zűrzavart,
fejezzétek már be, kérlek benneteket,
frászt hozzátok rám, fenébe veletek,
fékezzétek meg, aki így bekavart.











Megj.: A Barátok Verslista Iniciálés belső pályázata. Ezúttal perpatvar témában,  4 db f kezdőbetűs szóval és ölelkező - a b b a - rímképlettel kellett 4 soros verseket írni. Az "f" betű a címben is lehetett. (4.)

Gyomorideg


Bármily finom lehet a vacsora,
ha fekete felleg gyűlik az égen,
ha villámok fénye cikázik éppen,
az embernek üres marad a gyomra.
















Megj.:
 A Barátok Verslista Iniciálés belső pályázata. Ezúttal perpatvar témában,  4 db f kezdőbetűs szóval és ölelkező - a b b a - rímképlettel kellett 4 soros verseket írni. Az "f" betű a címben is lehetett. (3.)

Vihar


Folyton-folyvást veszekedés folyik,
fenn a magasban az ég is mennydörög,
fél az ember, ha a haraszt is zörög,
főképp csak a gyermek, ki nyugton álmodik.











Megj.: A Barátok Verslista Iniciálés belső pályázata. Ezúttal perpatvar témában,  4 db f kezdőbetűs szóval és ölelkező - a b b a - rímképlettel kellett 4 soros verseket írni. Az "f" betű a címben is lehetett. (2.)

Furkálás


Fékevesztett furkálások
bomlasztják a közösséget,
nem bírni e fergeteget,
fintorgok és odébb állok.












Megj.:
 A Barátok Verslista Iniciálés belső pályázata. Ezúttal perpatvar témában,  4 db f kezdőbetűs szóval és ölelkező - a b b a - rímképlettel kellett 4 soros verseket írni. Az "f" betű a címben is lehetett. (1.)

2016. június 23., csütörtök

Ha eljön az alkony


Mindig gyanútlan voltam,
mikor jött valami földindulás, vihar,
ahogy apály után idő múltán a tenger
a földet ostromolja a dagállyal -
bár az kiszámítható folyamat -,
rázúdul és seper az áramlat,
mi útjába kerül, azonnali hatállyal
visz mindent, s mit hoz, csak a hordalék...
nincs mese, nincs jutalom, nincs irgalom,
csak hull az égből ellen-áldás mint ajándék...

De egyszer eljön az alkony.
A tengerre is sokszor száll nyugalom.
Hol összeér a föld vagy a tenger az éggel,
egyszer majd nem számít már semmi,
sem ármány, sem iszony, sem hatalom,
senkit nem érdekel már, hogy szegény voltál
vagy gazdag, és sokat vagy semmit nem adtál...
Az idők végeláthatatlanságában most sem
vagyunk sehol... hát még akkor majd,
ha egyszer eljön s betemet az alkony.


FB - szómegadásos játék.
6 szó: áramlat, gyanútlan, hull, tenger, föld, alkony

2016. június 21., kedd

Felemás korlátok


Hibázik néha az ember,
ahogy száll vele az idő,
de hibáznak ellene is,
az elosztás nem egyenlő.
Adok-kapok mérleg elbírhat bármit,
de míg egyik serpenyőjét
még el sem érheted,
a másik szinte földet ér,
alatta átcsúsznod sem lehet.

Ismeretlen dolgok hívnak néha,
mindig kétesélyes a dolog,
sikerül-e vagy sem, nem mindig
rajtad áll. Váratlan, új okok,
gátak szólhatnak bele. Mondhatják,
persze, hogy elérhetsz bármit,
sosem szerettem az általánosítást.
Nem ismerheti senki előre
sorsának útjába akadó, felemás
korlátait.


FB - szómegadásos játék.
6 szó: száll, hív, elér, hibázik, elbír, új

2016. június 20., hétfő

Keringő


Álmatagon nézem a neonfényeket,
hangulatom olyan, mintha nem
e világon járnék.
Keringő szól halkan, s én csak
forgok,
forgok,
borostás arcodat érzem, mielőtt
végleg elszédülnék.

Álmatag
hangulat,
forog a világ,
neonok villóznak,
tetőpontra hág
a keringő csábít...
vagy inkább a borostád?


FB - szómegadásos játék.
6 szó: keringő, neon, álmatag, borostás, hangulat, forog

2016. június 19., vasárnap

Hold-jelenség


Mikor telehold van,
lesem és csodálom
a jelenséget, olyan
sok csodás gondolat villan
fejemen át, miközben -
holott néma csend van -
szinte hallucinálva,
lágyan, halkan hallom
a fejemben a Holdfény-szonátát,
s még érzek annyi minden mást -
túlcsorduló örömök aranyát,
megérintve s töltve lelkem
titkos benső kamráját.
















FB - szómegadásos játék.
6 szó: halk, megérint, holdfény, csodál, villan, gondolat

2016. június 18., szombat

Lakatsztori


Mennyi kilométert róhattunk le mi már
tengernyi meghitt, színes sétánk nyomán!
Minden épület, szökőkút és szobor,
cégérek, parkok, virágok vártak ránk,
és pompázatos fák... elénk jöttek sorban,
kínálva szépségüket, vonzó erejüket...
Az élmények sorát estig sorolhatnám...

Ha egyedül jártál el mellettük,
biztos, hogy sok minden fel sem tűnt,
hisz más szemmel néz az ember mindent,
ha látnia nem magában kell, egyedül...
Álltunk az óriáskerék alatt, szinte
szédülve magunk kicsinységétől,
neked tériszonyod van, mégis miattam
szálltál volna velem ettől függetlenül...

Immár másodjára, hogy itt, ezen a téren
elhelyeztünk egy újabb, jelölt lakatot...
nem telhetetlenségből és nem is szereplési
vágyból - csak maga a tudat: legyen ott!
Mert a rongálás után az állványt visszatették
helyére, a lakatok nagy részének hűlt helyük...
nem volt más hátra, tehát megismételtük.

A lakat szinte jelkép nálunk már,
hiszen az ősszel a Citadellánál
is besorakoztattunk egyet a többi után,
sőt tervbe van, hogy az én városomban is
megtesszük ezt alkalomadtán.
Nekünk, bennünk sokat számít mindig,
minden hasonló apró gesztus - tán
másnak nevetséges, nekünk szinte szavak
nélkül is egyértelmű, miután
nem egy helyen élünk, agyunk egy rugóra jár.













István  általi szómegadásos játék.
6 szó: lakat, óriáskerék, séta, vár, szobor, nyom

Mert borítékolva volt...


Ezt a tömött borítékot még
oda akartam adni neked,
bele próbáltam tuszkolni az
irántad érzett szeretetet.
Ne gyötörjön tovább, gondoltam.
Talán így vége lesz,
de téged elvitt a trolibusz,
s itt hagyott engemet.

Vajon meddig fog fájni ez
itthagyott, maradék érzés?
Szívem mely zugába, hova
temessem el emlékeinket?
Nehéz lesz csakugyan... nemcsak
az illatod maradt itt,
még a cicám dorombja, s a
holdfény is rád emlékeztet.











Rajz: czpannuska.blogspot




István  általi szómegadásos játék.
6 szó: cica, szeretet, holdfény, trolibusz, boríték, maradék

2016. június 16., csütörtök

A balek


Valamiért más vagy.
Az ember törekszik alkalmazkodni,
bárhol, bármerre is vezet útja.
De hasztalan, ha bármit tesz is,
gúnnyal, lekezelőn bánnak vele,
s minden mindegy... egy idő után
kristálytisztán látja, hogy akár
a csillagokat is lehozhatja...
kár a fáradságért, mit öl bármibe,
minden magyarázat, szó és védekezés
csupán olaj a tűzre.

Valamiért más vagy.
Tudod, úgy látom, még a röpke pille
is nagyobb megbecsülés hordozója.
Vajon ki, s mivel vívja ki a jelentőséget,
hogy emberszámba veszik pénz nélkül is,
s igyekezete, szorgalma ellenére
mégis elfújják, mint semmit érő pelyhet?

Valamiért más vagy.
"Mimóza" - mondanák, de kikkel máshogy
bánnak, az érzést hírből sem ismerik.
Ők lennének legjobban bántva és alázva,
és leginkább felháborodva, ha emberi
méltóságukat lazán földre seprik.
De te valamiért más vagy...


FB - szómegadásos játék.
6 szó: tudod, pille, pehely, mimóza, törekszik, bármerre

2016. június 15., szerda

Egyszerű ima


Minden méltatlan
tettem, szavam,
bármi földindulás,
mit én indítottam,
ha jót megvétóztam,
ha meg nem bocsátottam,
ha nem gyönyörködtem,
miben kellett volna,
s nem voltam elég hálás,
miért hála járt volna,
ha bármely mulasztásommal
kárt, bánatot okoztam...
Tudom, bocsánatkérés
nem elég. Túl kevés.
S nem tudom kellőn érezni
a megszokott imákat...
Mit tegyek hát, milyen
penitenciát kellene,
hogy gyakoroljak?
Csak kérlek, nézz le rám.
Szavak nélkül is megérted,
mi bennem van.
Tudod, mi romlott
vagy romlatlan.
Könyörülj rajtam,
hisz' "áldott vagy te
az asszonyok között",
legdrágább mindörökké,
ott a magasságban,
kinek köszönhetem azt is,
mi még hátra van,
engedd, hogy más legyek,
mint méltatlan...
ne hagyj távozni
bocsánattalan.
Ámen.


FB - szómegadásos játék.
6 szó: könyörül, legdrágább, magasság, földindulás, gyönyörködik, áldott

2016. június 14., kedd

Ezüstsarló


A macska szeme foszforeszkál
a sötétben, két kerek, villogó
keresi a teleholdat, de hiába...
az most csak egy keskeny sarló.
Poros emlékeimben rekedtem,
bűnhődik-e az, ki rászolgált?
Nem hinném. Bár én magam szerintem
helyettük is sokszor megtettem.

Simogatom a dorombológépet,
s elképzelem, ahogy repülünk,
szállunk a sötét nyári éjben,
majd azon az ezüstsarlón szépen,
csendben megpihenünk...
















FB - szómegadásos játék.
6 szó: keskeny, foszforeszkál, bűnhődik, reked, poros, sarló

2016. június 13., hétfő

Enyhe vigasz

(Andinak)

Most szürke az ég, s a tócsákba
esőcseppek hullnak,
a sok pöttyöt érdekes nézni, miközben
karikákba futnak.
Ilyen szürkeségű most hangulatod is,
ahogy fodrozódnak,
titkodat magadba rejted, bánatosan
intesz álmaidnak.
Nem hevül már véredben sok hamis,
reményteli szó,
kérészéletű szép szavak szétolvadnak,
mint a hó.


FB - szómegadásos játék.
6 szó: tócsa, bánat, szürke, titok, hevül, olvad

2016. június 12., vasárnap

Mikor már


Mikor már úgy érzem légben a létem,
hogy darabokban sodor a semmi,
nincs gondolat, nem lehet döntésem,
nincs jogom semmit sem kérni,
utolsó erőmet összeszedve szólnék,
ne romboljon, ki nem tud építeni,
ha én nem bántok mást, azért még élnék,
enyém, ami maradt, nem több, csak ennyi.












FB - szómegadásos játék.
6 szó: szól, darabokban, dönt, sodor, enyém, kér

2016. június 11., szombat

Kőből született


Álmodom.
falam mögött
kőszívem atomokra bomlik,
lelkem a mámortól tétován szédülve
a mindenség felé úszik.
Kőből született csillagközi fények
sziporkázva villognak,
átlátszóak ugyan, de tudom, ők azok,
kik soha nem hazudnak...


A vers a Barátok Verslista Szó-Szövő 241. belső pályázatára készült,
Szabó Lőrinc: Szerelmes június c. verse adaptációja nyomán.
A jelzett versből megadott 8 szó, melyet a cím is tartalmazhat:
 kő, mámor, átlátszóan, villognak, csillagközi, szédülve, tétován, mindenség.

2016. június 10., péntek

Korai a hajnal


Korai a hajnal, a sötétség
lassan szakadozik,
révetegen lesem az órát,
jaj, hadd alhatnék még.
A látóhatárnál enyhe
smaragdos narancsszín csík
jelzi, hogy szép csendben
a napkelte színre lép.
Ha pitymallik, a madár-
csicsergés is zendít,
eszeveszett hangverseny ez,
belépőjegy nélkül.
Néha csend áll be: ilyenkor
oka van, tán rémület
valamitől hirtelen, majd
a kórus újra zendül.
Ha álmatlanság gyötört
éjjel, magadra vess,
a nyugalom óráit kell
alvásra szánni,
bár nem mindig szokásra,
parancsra működik ez,
mégis ha színre lép az
új nap, ideje részt venni...






Fotó: Petrik István




FB - szómegadásos játék.
6 szó: réveteg, rémület, pitymallik, eszeveszett, korai, smaragd

2016. június 9., csütörtök

Hegy megy...


Szerettem azt a szikrát,
melyet addig fásult szemedben
csak én, csak én felfedeztem.
Szerettem a kihívást,
hogy Mohamedhez kivételesen
csak a hegy, csak a hegy mehessen.
Légből kapott sóhaj ellen
mást nem is tehettem,
csak én, csak én legyek eggyé vele,
csak ő, csak ő szeressen.














FB-szómegadásos játék.

6 szó: szikra, sóhaj, lég, ellen, eggyé, hegy

Harag helyett közöny


Az már száz éve is tegnap volt,
mit egykor érintésed okozott,
de hidd el, már apró harag sem
lobban bennem, ha rád gondolok.
A könnyek és megaláztatások
előbb megvetést, majd a közönyt hozták,
sajnos, az egésznek még a kezdeti
szépséget is szép lassan elnyomták.
Ne sajnáld és ne kérj bocsánatot
ennyi évtized múltán.
Amit szólunk, teszünk, akkor kell
meggondolnunk, nem holnapután.
















FB-szómegadásos játék.

6 szó: harag, lobban, tegnap, érintés, hoz, egykor

2016. június 8., szerda

Mikor nem éri meg


Nem mindig vállaltam fel a harcot,
ha úgy éreztem, nincs miért, kiért,
a küzdés nem éri meg egy ál-jelenésért...
sőt elengedtem, ki lélekben távolodott.

Egy tiszta dallam sokkal szebben hangzik,
az egyszerű, friss víz szomjoltóbb lehet,
s ha az ember úgy látja, már semmit nem tehet,
kezdje újra, lehetőség akadhat másik.













FB-szómegadásos játék.

6 szó: szebben, harc, elenged, szomj, jelenés, dallam

Séta a vízesésnél


Állunk a vízesésnél,
túlkiabálni nem akarjuk,
inkább hallgatunk,
olyan hangos a zuhatag...
A vízcseppek, vagy az apró
kis villámok a szemedben,
melyek fénylőbben csillognak?
A permet hajunkba pereg,
az erdőben ezer kis
madártorok csicsereg...
Szinte giccses az idill...
de igaz és csodás,
olyan, mint valamiféle
mesés ábrándozás.
















FB-szómegadásos játék.

6 szó: zuhatag, villám, csillog, permet, ábránd, csicsereg

2016. június 7., kedd

Örök idő


Jó lenne újra még
gyermeknek lenni,
amikor még akartam
az időt sürgetni,
mert úgy látszott: áll...
Fel akartam nőni,
de hiába pörög
a homokóra, csak
hevernek a napok.
Bár az idő száll,
az érzés, mi elfog,
ez az este örök.
Nem rebben tova
az óra mutatója,
kicsi maradok és
soha fel nem növök.
















FB-szómegadásos játék.

6 szó: idő, száll, érzés, örök, este, rebben

2016. június 6., hétfő

Nem feladni


Minden gondolatom feléd szállt, 
vajon telepatikus úton a
hívó szó elér-e hozzád?
Ha hibáztunk, el kell bírjuk súlyát.
Ami nem durva és lélekölő,
mi becsületes, igaz, szerethető,
bármi apró félreértés támad,
minden megbeszélhető.
Bármely kapcsolat egyedi, más és más
bánásmódot, ápolást és istápolást
kíván, s minden újratervezhető,
csak meg kell találnunk, mi élhető.
Ha bánni tudunk egymás lelkével,
otthont lelünk a másiknál,
s új tüzek, új esélyek várnak ránk.











FB-szómegadásos játék.

6 szó: száll, hív, elér, hibázik, elbír, új

Csodásan fénylett


Csodásan fénylett
a tőled kapott gyűrű,
azt mondtad, arany.

Nem néztem meg jól,
de így is tiltakoztam,
tényleg nem vártam.

Másoknak büszkén
szerénykedtél: tőled van
e jeles gyűrűm.

Sok felesleges
dicsekvés gyanússá lett...
egy kissé feltűnt.

Amire te nem
számíthattál, de én sem
gondoltam erre,

vörösre gyulladt
ujjam a fénylő gyűrű
alatti körben...

Nem tudhattad, hogy
ezzel nem etethettél
meg és lebuktál,

allergiámról
előtte nem beszéltünk,
így hát hazudtál.

Nem az volt a gond,
hogy aranyozott ezüst
e szép kis ékszer,

hanem hogy ezért
nemcsak engem, bárkit be-
csaptál ezerszer.

Lám, szépen fénylett,
nem vitás. De aranynak
hazudni kár volt.

Bármi mást hogyan
hihetnék ezután ön-
fényező szádból?












Megj.: A Barátok Verslista Szólások/közmondások 8.  2016.. belső pályázatára íródott.
A szólás, melyre a vers született: "Nem mind arany, ami fénylik".

2016. június 4., szombat

Bántó időszak


Igaznak tűntél, ám
igazából rossz ómen és hamis
a tünékeny múltban...
verseimet sem hinném,
hogy megérdemelted.

Érdekes, hogy mások szerint
mindent megszépít az idő,
amikor viszont felidézlek,
csak kellemetlen, amit érzek,
de ellened már semmit
nem tehetek, mert a múltba
- szerencsére? -
vissza nem mehetek.


FB - szómegadásos játék.
6 szó: igaz, tünékeny, vers, múlt, felidéz, ellen

2016. június 3., péntek

Várni rád


Megnyugtató ez a tiszta csend.
Bár én szeretem a háttérzajt,
amikor magam vagyok, de ilyenkor
kellemesen érint bármi, ami halk.
Amikor várlak, szeretem hallani
megérzéseim nesztelen fuvallatát,
a jelet, hogy mindjárt érkezel,
jöttöd némán is hallható sugallatát.















FB-szómegadásos játék.

6 szó: jel, várlak, csend, fuvallat, érint, megnyugtató

2016. június 2., csütörtök

Bizalom


bizalom meghatároz.
Halkan csengő dallam
messze száll, szépsége
körülfonja jómagam.

A bizalom megnyugtat.
Bármi tör-zúz rajtam,
ezerszer más, ha állok
a világban egymagam,

mintha csak egyetlen
ember bizalma féltő
védőburokként átölel,
árnyékomként követő,
mellettem és bennem élő.








FB-szómegadásos játék.

6 szó: halk, bizalom, cseng, árnyék, messze, szép

Hullámhosszon


Ódzkodva fogadtam el,
mit nehezen lehet.
Nem éreztem úgy, hogy
nem élek nélküled,
de megszólalt egy dal,
s mély tekinteted
szívemig hatolt, s míg
tudok, veled leszek.
Tudom, külön, s távol,
de melletted megyek,
égőáldozat ez tőlünk,
mégis működhet.
















FB - szómegadásos játék.
6 szó: égőáldozat, megy,elfogad, dal, mély, tekintet